Vini Viti Vinci

Nicolas Vauthier is de eigenaar van Aux Crieurs de Vin, een wijnbar/restaurant met vins naturels in het stadje Troyes. Hij werd er beroemd en berucht mee.

Aangestoken door het lekkers dat hij verkocht, besloot Nicolas rond 2010 zelf wijn te gaan maken.
Hij begon een garage-wijndomeintje in het dorp Avallon, niet ver van Vezelay, onder de naam Vini Viti Vinci, ik kwam, zag en overwon, maar dan anders.

Nicolas koopt biologische geteelde druiven ‘a pied’, nog aan de wijnstruik, oogst ze met een eigen ploeg plukkers, en laat vervolgens de wijn zichzelf maken, hij intervenieeert zo weinig mogelijk.

Hij maakt gebruik van maceration carbonique, gisting onder een koolzuur deken. Zoals ze dat in de Beaujolais doen om de wijnen fruitiger te maken. De gisting vindt plaats in grote oud-houten foeders waar de wijn een jaar in oudert. Geen sulfiet, alleen een druppeltje bij het bottelen.

De wijnen van het oogstjaar 2011 mogen van de instanties geen ‘Bourgogne’ heten, want ze zijn volgens hen atypisch, met name licht in alochol, 11,5 %. Juist lekker toch, niet van die alcohol bommen! Enfin, u en wij weten hoe lekker dit soort wijn is en waarderen de geuzennaam Vin de France.

De wijnen van Nicolas zijn eerlijk, direct, levendig en zwoel, echte ‘vins des plaisirs’. Maar het zijn ook echte pinot-noirs: fijne rode vruchtjes, iets dierlijks, iets aards, doorleefd. Pinoi noir, de lekkerste druivensoort volgens velen, ook volgens mij.
Deze wijnen worden onder andere geschonken in het beste restaurant ter wereld, Noma, in Kopenhagen.
Zo, nou u weer.

De natuurlijke wijnen van Vini Viti Vinci: