Vignerons d’Estézargues

Wij werken veelal met individuele wijnboeren. Zij kunnen hun persoonlijke inzichten zonder compromissen volgen, wat in het beste geval leidt tot wijn met meer karakter. Bovendien zijn de contacten vaak directer en dat is een groot deel van onze lol. Toch hebben we ook een paar heel lekkere wijnen van coöperaties. We hoeven ze ook niet persé uit de weg te gaan. Eén daarvan is de Vignerons d’Estézargues in het gelijknamige dorp dicht bij Nîmes, zuidelijke Rhône.

Coöperatie met natuurwijn.

Waar elders de beste wijnboeren uit de coöperatie stappen en voor zichzelf beginnen, is dat in Estézargues andersom gegaan. Hier zijn de 10 beste wijnboeren uit de buurt juist ín de coöperatie gestapt. Bij Les Vignerons d’Estézargues wordt de wijn van elk domaine apart gevinifieerd. De wijnboer maakt gebruik van de kennis en de mooie spullen van de coöperatie maar kan verder doen wat hem goed dunkt. Het enige dat de coöperatie verlangt – en dat is voor zo’n organisatie uniek – is dat de boeren hun wijn zo natuurlijk mogelijk maken, dus met eigen gisten en zonder pesticiden, herbiciden en andere chemische zooi.

De wijngaarden liggen in een oude bedding van de Rhône, op een steenworp afstand van Châteauneuf-du-Pape.
Eén van de zaken die de 10 leden samen doen is de marketing, waartoe ze een specialist aantrokken. Die ging direct voortvarend aan de gang. Eerst kregen we een schrijven dat er geen wijn meer werd afgezonden in niet-geklimatiseerde vrachtauto’s. In midden januari toch opmerkelijk, in het warme seizoen hebben ze volkomen gelijk. Een paar weken later volgde een brief dat hun wijn nu met zo weinig zwavel werd gemaakt dat ze alleen wilden leveren als wij konden garanderen de wijn niet boven de 14° op te slaan.

Misschien klinkt het een beetje doorgeschoten, maar het onderstreept wel het kwaliteitsbewustzijn. En ook de worsteling van kleine coöperaties om het hoofd boven water te houden en zich te onderscheiden.
En dat terwijl de wijn van Estezargues zich helemaal niet hoeft te bewijzen: die is namelijk altijd al heel lekker. Stevig en toch soepel, stoer maar toch elegant. En dat voor een leuke prijs.

Update voorjaar 2017.

Wij hebben de wijnen van Estezargues al sinds mensenheugenis.  Sinds 1995 om precies te zijn.
Het nieuwere lijkt altijd leuker, en dus was onze aandacht voor Estezargues wat verslapt. Ook omdat we het jammer vonden dat de wijnen niet gecertificeerd waren, biologisch of bio-dynamisch, hoe lekker ze ook waren. Iedereen kan wel zoveel beweren en fantaseren, en dat gebeurt dan ook, elders.

Maar vroeger of later komt iedere wijnboer waar ooit we mee werkten wel weer een keer langs in onze gedachten. Toen Estezargues aan de beurt was zagen we tot onze vreugde dat ze, toen we even niet hadden opgelet dus, ineens wél biologische gecertificeerd waren! Maar het gekke: ze hebben het AB-Bio certificaat, maar zetten het niet op de fles! ‘Waarom niet’, vroegen we Dennis Deschamps. ‘We willen het niet gebruiken als marketing dingetje, lopen er niet mee te koop, het ging ons altijd al om de lekkerst mogelijke wijn’.
Kijk, dan moet je precies bij ons zijn, helemaal raak! Dus was er geen reden meer om te wachten met hernieuwd enthousiasme. Zodoende proefden we dat het een lieve lust was en kozen weer volop van deze heerlijke wijnen; sommige dus nu Bio, stiekem of niet, de andere gewoon nog klassiek verrukkelijk en altijd zuiver en goed gemaakt.

De wijnen van Vignerons d’Estézargues: