Stephen Durieu – Beaujolais Villages

Sommige wijnliefhebbers menen dat wij Beaujolais specialist zijn. Dat zijn we ook, maar niet meer dan Rhône-, Loire- of Languedocspecialist. Nou, misschien hebben we toch wel iets meer Beaujolais, en ook nog van de besten. In ieder geval ligt hier het begin, lang geleden, van onze wijngekte.
In deze streek is het éxtra moeilijk hebberigheid en gulzigheid te onderdrukken. Dus onlangs, we geven het toe, zijn we weer gezwicht. Voor een paar super lekkere wijnen van een tot nu toe verborgen ster aan het firmament, Stephen Durieu.
In ons vertrouwde kringetje Beaujolais boeren gonsde zijn naam al een tijdje rond, maar ja, we hadden al zoveel…

Graaf de Lacarelle

Toen ik echter op een goede dag in voorjaar 2017 deze wijnen proefde, sloeg hij weer toe, mijn hebberige kant: je móet dit heerlijks hebben, hoorde ik fluisteren.
Stephen’s achternaam is voluit: Durieu de Lacarelle, wat je noemt een nette naam. Hij is afstammeling van de graaf met dezelfde achternaam, die in 1750 het kasteel van Lacarelle, een van de oudste wijngoederen in de Beaujolais, kocht. Ze zitten er dus al een tijdje, in de Beaujolais. En ook Stephen maakt al sinds 2001 wijn, samen met zijn altijd goedlachse vrouw Mathilde (de foto lijkt misschien ter ere van carnaval of zo, maar zo lacht ze écht en vaak. Lieve vrouw). Onder de radar, dat moet haast wel. Niet mediageniek, geen zin in gedoe, alleen de best mogelijke wijn maken. Toch kreeg hij het wijnvirus van Guy Breton, Petit Max voor intimi, die één van de lekkerste wijnen maakt in de streek. Daar werkte hij een tijd, na zijn wijnstudie in Beaune. Hee, dat ligt in de Bourgogne, en daar heeft deze wijn dan ook wat van meegekregen.

Stephen heeft 7 hectare wijngaard in het zuidelijke deel van de Beaujolais, nog onder de Mont Brouilly. Zuidwestelijke ligging, op ca. 350 meter hoogte, veel wijnstokken zijn 80 tot 100 jaar oud. De ondergrond is van graniet met een toplaag van zand met mineralen. De wijn wordt gemaakt op z’n Beaujolais, met maceration carbonique, wat die gulle fruitigheid geeft, opvoeding in inox en grote houten vaten uit de Bourgogne. Geen gespuit in de wijngaard, geen chemie bij het wijnmaken, alleen wat sulfiet bij het bottelen.

Wij hebben 2 cuvées, appellation Beaujolais-Villages, alletwee met de naam Lou, y est-tu? Een woordgrapje waarvoor je Frans moet zijn om het echt te begrijpen. In ieder geval is de naam ter ere van dochtertje Louise.

‘Waarom zou ik voor deze wijnen kiezen’, vraagt u zich misschien af. Welnu, simpel: als u een wijn in de stijl van Jean Foillards Morgon Côte du Py wilt (fruit, body, diepgang, fluweel) voor een flink lagere prijs, dan zijn dit uw wijnen.

De wijnen van Stephen Durieu: