Rhône & Ardèche

De Rhône is een zeer groot wijngebied in het oosten van Frankrijk. Het strekt zich uit van Lyon aan de noordkant, tot Marseille en Montpellier aan de zuidkant, een strook van zo’n 300 kilometer. Aan de westkant wordt de Ardèche vaak meegerekend.

Even een histoire. De Fransman noemt het zuiden van zijn land de Midi. Wij zeggen mediterranee. Als je niet zo goed thuis bent in de taal zet dat je steeds op het verkeerde been. De Midi? Het midden? Waar? Wat?

En weet u waar de Fransman vindt dat de Midi begint? Bij Montélimar! En het is waar, ten noorden daarvan ben je in een ruig, half bergachtig landschap waar de Rhône zich machtig doorheen worstelt. Steile hellingen, haast onbegaanbare wijngaarden. Het terrein van de syrah druif.

Het kan je niet ontgaan dat bij Montélimar het landschap ineens verandert in een veel lager en zondoorstoofder landschap. Met fruitgaarden, lavendel, cypressen en steeds meer olijven naarmate je zuidelijker komt. De rivier meandert zich hier al veel luier door het landschap. De streek van, vooral, de grenache.

In het noordelijke deel van de streek wordt dus vooral de syrah verbouwd. Die doet het goed op de harde ondergrond met veel graniet. Er worden grote wijnen gemaakt zoals de Hermitage en de Côte Rôtie. Stevige wijnen met veel body, vaak met een duidelijk aanwezig zuur. Geuren van framboos, nat karton, leer, tabak en viooltjes. Zeer uitgesproken van smaak en dat leidt tot voor- en tegenstanders. Past heel goed bij ruw haarwild (everzwijn en zo).

Dan het zuiden. Daar hebben we allereerst op de rechteroever de Châteauneuf du Pape, maar die interesseert ons niet zo wegens patserig gedrag. Dertien verschillende druivensoorten, wat denkt ie wel!

Iets noordelijjker ligt de Ardèche, een streek waar veel gebeurt op wijngebied. Enkele van onze lekkerste wijnen komen er vandaan, met vooral dank aan de voortdurend van naam wisselende Jerôme Jouret.

Dan hebben we aan de linkeroever de streek van de Rhône-Villages, zoals Sablet, Vinsobre, Rasteau etcetera. Dit is het gebied waar de grenache het vooral goed doet. Die kan goed tegen de hitte. Is daarvoor uitgerust met een dikke schil, wat hem ook een zeker dikhuidig karakter geeft, minder gevoelig voor aanvallen van lelijk weer, ongedierte of schimmel. Hierbij geholpen door de Mistral, die alles de hele tijd droogblaast. Vandaar dat je hier veel vin naturel ziet.

Grenache geeft een fruitsmaak van frambozen en zwarte bessen, en vaak iets bloemigs: rozen, iris. En kruiden: tijm, oregano, lavendel.

In handen van de beste wijnboer(in)en (Gramenon, Anglore etc.) geeft de grenache verrukkelijke wijn: vol, exotisch, verleidelijk.

Nog verder naar het zuiden ga je weg van de rivier richting Montpellier. Nog een hele tijd heet de wijn hier Côtes du Rhône, terwijl dit gebied toch echt ver afstaat van de noordelijke broeders en zusters. In de buurt van Nîmes is de hoogste gemiddelde zomertemperatuur van Frankrijk, dus beste druifjes, berg je maar. De grenache, de belangrijkste druivensoort in de zuid-west Rhône, wordt hier dan ook vaak ondersteund door de mourvèdre, ook al zo’n hitte bikkel.

Het is eigenlijk moeilijk te geloven dat onze hofleverancier uit deze streek, Eric Pfifferling van domaine l’Anglore, in deze hitte zulke zwierig dansende en elegante wijn maakt.

In het dorpje Tavel, bakermat van de rosé, oorspronkelijk door monniken geïntroduceerd, en nu door de remmende voorsprong diep weggezakt. Daar zet een beetje ambitieuze wijnboer natuurlijk lekker zijn tanden in. Lees verder bij Anglore.

Onze wijnboeren in de Rhône, van noord naar zuid: domaine Arselle, domaine Jerôme Jouret (Ardèche), Vignerons Ardèchois, domaine Gramenon, domaine du Jas, domaine l’ Anglore, Vignerons d’ Estézargues.

Wijnboeren uit de Rhone:

Alexandre Dalet – Luberon

Alexandre Dalet – Luberon

Luberon - Rhone

Domaine l’Anglore

Domaine l’Anglore

Rhône - Tavel

Vignerons Ardéchois

Vignerons Ardéchois

Rhône - Ruoms

Philippe Balivet – Cerdon de Bugey

Philippe Balivet – Cerdon de Bugey

Bugey

Vignerons d’ Estézargues

Vignerons d’ Estézargues

Rhône - Estézargues

Domaine Gramenon & Maxime Laurent

Domaine Gramenon & Maxime Laurent

Rhône - Montélimar

Clos des Grillons

Clos des Grillons

Rhône - Rochefort du Gard

Domaine Jerôme Jouret

Domaine Jerôme Jouret

Rhône – Ardèche

Domaine Romain Le Bars

Domaine Romain Le Bars

Romain le Bars - Tavel