Provence

Voor sommigen is de Provence synoniem met heel Frankrijk. Daar, in die smalle strook aan de Middellandse Zee, tussen de Italiaanse grens en Marseille, is het leven zoet. De Rivièra. Weliswaar is de Jetset er allang vertrokken, toeristen en overwinterende oudjes achterlatend, maar ze kwamen hier oorspronkelijk niet voor niets. De zee, de stranden, de baaien, de bossen, de meren, de bergen. En dan al dat lekkers aan fruit, groenten en kruiderijen. En wijnen natuurlijk.

Beroemd is de bleek-roze rosé, die zo goed past bij een lichte lunch op een warme zomerdag. De meegenomen flessen blijken thuis helemaal niet lekker, maar hier zijn ze dat met overtuiging wél.

Deze rosé’s hebben we niet. Het is lastig gebleken er één te vinden die thuis ook goed smaakt.

Wel hebben we Bandol in de drie kleuren.

Bandol, het romantische vissersdorpje aan de dito baai. Waar aan het eind van de middag op de kade de vangst van de dag te koop is bij de teruggekeerde vissersbootjes. Tot die tijd kun je heerlijk zwemmen en duiken in de lauwwarme zee.

Het wijngebied met dezelfde naam ligt merkwaardig genoeg een end landinwaarts.

Er wordt bijzonder lekkere weelderige witte wijn gemaakt van de druivensoorten clairette, ugni blanc en rolle (ook wel vermentino genaamd). Ze zijn lenig, aromatisch en vol. Zeer stijlvol, in de beste gevallen écht gróte wijn. Op één of andere manier passen ze qua gevoel goed bij de stijlvolle kant van de Rivièra.

De rode Bandol wordt gemaakt van mourvèdre, zo’n dikhuid die goed tegen de hitte kan, grenache en cinsault. Vol en kruidig zijn ze, zeer karakteristiek.

De rosé, daar hadden we het al over, wordt gemaakt van cinsault en mourvèdre.

Wijnboeren uit de Provence:

Domaine La Realtière, Coteaux d’Aix-en-Provence.

Domaine La Realtière, Coteaux d’Aix-en-Provence.

Provence