Oostenrijk

Wij leggen ons toe op wijn uit Frankrijk, zoveel is duidelijk. Maar soms kom je iets tegen dat je afleidt. Dat overkomt ons regelmatig met grüner veltliner, de bekendste witte wijn uit Oostenrijk. Daar hebben we toch lekkere van geproefd! En als je daar eenmaal voor openstaat, blijkt ook dat er verdraaid lekkere rode Oostenrijkers zijn.

Tot een jaar of 15 geleden zag je bij ons geen enkele fles Oostenrijks. Dat had alles te maken met het anti-vries schandaal. In 1985 kwam aan het licht dat Oostenrijkse wijnboeren op grote schaal wijn aanlengden met glycol, antivries. Dat had tot gevolg dat de export tot nul terugviel.

Maar het had ook een louterende werking. Om kort te gaan: door een uitgekiend systeem van controle, opleidingen, begeleiding en marketing is het kwaliteitsbewustzijn enorm gestegen. Tegenwoordig wordt er zeer goede wijn gemaakt, voor een onevenredig groot deel Biologisch of natuurlijk gemaakt.

We willen geenszins pretenderen dat we veel weten van Oostenrijkse als wijnland, dus houden we het kort.

De bekendste gebieden (Kamptal, Weinviertel, Nieder Östenreich), liggen in het oosten, zowel noordoost als zuidoost. Je hebt het dan over streken die grofweg op dezelfde geografische hoogte liggen als de Bourgogne en noord-Rhône. Daarentegen heeft Oostenrijk een warm landklimaat, met strenge winters en hete zomers. Andere stijl wijn krijg je daarvan.

Onze wijnboeren: Weingut Martinshof en Weingut Weszeli.

Wijnboeren uit Oostenrijk:

Weingut Martinshof

Oostenrijk - Weinviertel