Loire

De Loire is ook al zo’n enorm gebied, zich uitstrekkend van de zee bij Nantes tot in het hart van Frankrijk, over een afstand van zo’n 300 kilometer. In zijn geheel is dit gebied natuurlijk minder heet dan de meer zuidelijke streken, met als gevolg lichtere, elegantere wijnen. Al is dat relatief.

Uit het gebied komen rode wijnen, droge witte en zoete witte met pourriture noble (Quarts de Chaumes bijvoorbeeld). Het heeft heel vrolijke, lichte wijnen en tamelijk serieuze, zoals de Bourgueil. Die laatste was de lievelingswijn van de filosoof en schrijver Rabelais, zo rond 1500. Intellectuele wijn wordt hij daarom wel genoemd. Fijn zo’n reputatie van eeuwen geleden…

In de Loirestreek begint het echte provinciaalse Frankrijk. Voor reizigers naar het zuiden van Frankrijk aan de westkant, is het een natuurlijke overnachtingsplaats. Vóór Parijs is te dichtbij, Na Parijs krijg je eerst 150 kilometer woestijn, en daarna begint het leuke Frankrijk.

Voor mij ligt daar ook het begin van mijn wijnhobby. Ik maakte altijd van de gelegenheid gebruik om een paar wijnboeren te bezoeken, en zo kende ik tenslotte de streek rond Tours en Blois tamelijk goed. Heerlijke streek, met zijn golvende landschap, de verschillende rivieren, al die heerlijke culinaire genoegens. Geitenkaas! Nu heel gewoon maar ooit bijzonder en nog steeds wint elke Selles sur Cher het van alle anderen.

De belangrijkste hoofd-appellations van oost naar west zijn: Sancerre en Pouilly Fumé, Touraine (met een handvol subgebieden zoals Cheverny, Bourgueil en Chinon), Anjou (eveneens met nogal wat subgebieden) en tenslotte de streek rond de stad Nantes, waar bijvoorbeeld de Muscadet vandaan komt.

Belangrijkste druivensoorten: voor rood de gamay, cabernet franc, pineau d’ Aunis en côt. Voor wit: chenin, sauvignon en melon de Bourgogne.

Onze wijnboeren uit dit gebied: Gérard Boulay, Clos du Tue Boeuf, Jacky Marteau, Pierre Breton, la Haut Févrie en nog een wisselend ander gezelschap.

Wijnboeren uit de Loire:

Domaine Pierre Breton

Domaine Pierre Breton

Loire - Bourgueil

Domaine Les Grandes Vignes – Anjou

Anjou - Loire

Clos du Tue Boeuf

Loire - Cheverny