Languedoc

Groot gebied tussen de zuidelijke Rhône en de Pyreneeën, grenzend aan de Middellandse Zee. Landschappelijk uiteenlopend van uitgestrekte vlaktes bij de kust tot woest heuvel- en bergland met carrigue, het kenmerkende struikgewas vol wilde vruchten en kruiden in dit droge en hete gebied.

Als wijnstreek is dit gebied opgedeeld in tientallen appellations, ieder met verschillende kenmerken, al zijn die vaak nauwelijks waarneembaar. De streek vertegenwoordigt ca. 35% van de totale Franse wijngaarden. 90% van de wijn van hier is Vin de Pays, bijvoorbeeld de Vin de Pays d’Oc.

De vruchtbare vlaktes zijn het domein van de grote industriële wijnbedrijven. Miljoenen hectoliters commerciële plonk worden hier gefabriceerd, op basis van een klein deel druiven en verder alles dat de moderne wijn-laboratoria te bieden hebben. Dit is de wijn die veel restaurants als huiswijn hebben. Het hoeft niet altijd vies te zijn maar vaak is het wel een parodie op wijn, met overdreven snoepjes smaken van exotische vruchten en zo. La mer à boire.

Boze tongen beweren dat dit soort Languedoc-wijn ook gebruikt wordt om in andere streken te worden gemengd met plaatselijke wijn om meer volume te krijgen. Verhalen over tankwagens vol Languedoc die ergens op weg naar het noorden ineens Bourgogne zijn gaan heten.

Mwaah, zel wel niet waar zijn. Toch?

De heuvel-en bergachtige streken, meer noordelijk in de Languedoc, zijn het domein van wijnboeren met veel kleinere wijngaarden. Die moeten soms letterlijk bevochten worden op de natuur. Zoals overal wordt ook hier plonk gemaakt, al is dat hier meer plonque. Maar hier moet je ook zijn als je het écht goede spul zoekt.

Garrigue is hier het kernwoord: de dichte, lage begroeiing van struiken, kruiden en lage grassen.

Met de bijbehorende geur van oregano, tijm, bosbessen, bramen, onmiskenbaar als je hier rondloopt, heerlijk en overweldigend. Als je de wijnen uit deze streek proeft, blijkt die geur ook op raadselachtige wijze in de fles terecht gekomen te zijn. Bij de beste wijnboeren dan, die met autochtone gisten werken.

De druivensoorten in deze streek kunnen natuurlijk goed tegen de hitte. Ze hebben een dikke schil, en dat maakt de wijnen vaak tanninerijk. De kunst voor de wijnboer is hier om de tannines te temmen, te zorgen dat ze niet hard smaken. Kenmerkende druivensoorten, voor rood: carignan, syrah, cinsault, grenache. Voor wit: grenache blanc, clairette, picpoul, bourboulenc.

Onze wijnboeren uit deze streek: Louis Julian, domaine Mouressipe (Alain Allier), Mas Coutelou, domaine des Marquises en af en toe Foulards Rouges (Octobre!).

Wijnboeren uit de Languedoc:

Domaine Mamaruta, Roussillon/Fitou

Domaine Mamaruta, Roussillon/Fitou

Roussillon - Fitou

Jean Maupertuis

Jean Maupertuis

Languedoc - Auvergnes