Jean Maupertuis – Auvergne

Op wijnbeurzen van ons soort wijnen kwamen we vaak een wat verlegen man tegen die ontzettend lekkere en aparte gamays maakte.
Ergens rond 2005 zochten we hem op in het gehucht Saint-Georges-sur-Allier. In de verte de oude vulkanen van de Puy de Dôme. Het hart van Frankrijk, de rimboe, in de tijd dat iedereen nog met een wegenkaart reed, lag dit op een bladzijde waar helemaal niets je bekend voorkwam.
Het was winter en ijzig koud, er lag sneeuw, het is hier op 500 meter hoogte. Steile straatjes, glibberen, een hele tour om Jean’s wijnkelder te vinden.
Jean bleek vriendelijk maar verlegen, wist niet goed wat hij aan moest met die vreemde bezoekers van ver. Gelukkig sprak zijn wijn voor hem. Die was namelijk erg lekker, verlichtend en ontspannend, en ja, dan breekt het ijs vanzelf.
Sindsdien is Jean meegegaan in de vaart der volkeren. Vriendelijk is hij nog steeds, maar de verlegenheid is-ie wel voorbij. Uit dat nietige gehucht van ‘m levert hij nu aan Japan, China, Canada, Amerika en Holland. Zijn oogst is altijd in januari al uitverkocht.

Jean komt uit een heel ander vak, informatica. Voor de grap nam hij in 1993 met een vriend een wijngaardje over van een oudje dat er mee stopte. Maar wel stokken van 60 jaar en ouder die nog nooit chemie hadden gezien. Van het één kwam het ander en zo kwam Jean in contact met Marcel Lapierre in Morgon. Die had in het weekend een soort kroeg waar van heinde en ver liefhebbers van natuurwijn, toen nog in de kinderschoenen, naar toe kwamen. Voor les, lol, lekker eten en drinken en contacten. Enfin, Jean raakte in de ban, hij verliet zijn baan en ging naar de wijnschool in Macon. Hij werd wijnboer, eerst bij het beroemde & beruchte domaine Peyra, later voor zichzelf.

Jean’s wijngaard is 3,5 hectare klein, de jongste stokken zijn geplant in 1970, maar de meeste tussen 1940 en 1960. Moet je nagaan, jonge stokken van 45 jaar oud…
In deze streek kan het ’s-zomers flink heet zijn, maar de nachten zijn koel, nog versterkt door de hogere ligging van de wijngaarden. Hierdoor duurt de rijping wat langer en blijven de wijnen eleganter, met niet zoveel alcohol, 12 tot 12,5 % , niet van die alcoholbommen dus. Natuurlijk gemaakt, zonder chemie, autochtone gisten, geen sulfiet.

Jarenlang maakte Jean alleen wijnen van gamay, de voornaamste soort in deze streek. Maar sinds een paar jaar pacht hij een wijngaard met pinot-noir. Op het zuiden, grond van kiezel en mergel, wijnstokken van 25 jaar oud, zeer laag rendement (7hl/ha) dus veel diepgang en concentratie. Wijn verrukkelijk en moeilijk te bemachtigen, zeer gewild, we zijn bofkonten met die paar flesjes.
Ook pacht Jean sinds een paar jaar een perceel met chardonnay, pal zuid op oude vulkanische grond, met eveneens een heel laag rendement dus veel concentratie. Bijna niet aan te komen zo schaars. En dat is niet voor niets, want dit is heerlijke wijn.

De vin naturel van Jean Maupertuis: