Elzas (en Nord-Est)

Een gebied dat in de loop der eeuwen zeer omstreden is geweest tussen Duitsland en Frankrijk. Dan weer hoorde het bij het ene land, dan weer bij het andere. Het heeft dan ook kenmerken van beide culturen.

Het is een zeer lieflijk gebied, met bergen, glooiende heuvels, sappige dalen, rivieren en beken. Aan de westkant beschermd door de hoge bergen van de Vogezen, aan de oostkant getemperd door de vlakte van de Rijn. Schattige dorpjes, zo uit een sprookje. Achter de sprookjesachtige buitenkant hebben veel huizen enorm dikke muren, ze zijn gebouwd als vesting. Heerlijk koel binnenshuis, dat wel.

Heerlijke streekgerechten, volop wijn en een aantal van de beste restaurants van Frankrijk (en Duitsland…).

Veel druivensoorten komen hier tot hun mooiste daden: de riesling, misschien wel de meest intrigerende druivensoort, pinot blanc, pinot gris, auxerrois, gewurztraminer, muscat, sylvaner en zo zijn er nog een handvol.

Die verscheidenheid is ook direct een nadeel, zie hierna.

Elzas wijn is nogal omstreden. Wij Nederlanders hebben het er niet zo op. Waarom, is de vraag. Om te beginnen zit dat in de communicatie: een beetje wijndomein heeft 15 of meer verschillende wijnen. Van veel verschillende druivensoorten, van veel verschillende akkers en uiteenlopend van droog tot zoet. Zo kun je bij onze leverancier Binner 8 verschillende rieslings krijgen van evenzovele akkers. De één is droog, de ander rond, en alles ertussenin, niet te zien vanaf het etiket. En hetzelfde geldt voor de pinot blanc, pinot gris etc. Deze diversiteit helpt natuurlijk niet in het maken van keuzes. Het vergt van de consument (te) veel kennis.

In de tweede plaats hebben Elzassers vaak een ietsje zoet. Als je er voor openstaat kunnen dat prachtige, complexe smaken zijn, maar veel wijnliefhebbers staat het tegen, dat zoetje.

In de derde plaats: waar Elzassers voorheen de reputatie hadden heel voordelig te zijn , zijn ze tegenwoordig vaak flink aan de prijs.

Voorwaar een moeilijk geval dus, die Elzassers. Moeten we daar wel mee doorgaan?

Ach, we zullen eerlijk zijn, zolang Binner zulke heerlijke vin nature maakt, gaan we er mee door, al dringen vooral de Duitse rieslings zich brutaal naar voren. Maar ja, Duitsland, daar zijn anderen goed in, bij ons moet je zijn voor Frankrijk.

Onze wijnboeren van vins naturels uit de Elzas en Nord-Est:

Domaine Rietsch

Elzas - Mittelbergheim