Dat is nogal een waagstuk om hier Duitsland als wijnland even snel te behandelen. Want wat komen er niet een wijnen vandaan!

Laatst was er een proeverij van pinot-noirs van overal ter wereld. Alle wijnbobos waren er. De winnaar was een Duitser, uit de Pfalz. Vóór idioot dure Bourgognes, Oregons en wat al niet.

Duitsland is er ook aan toe. Ze hebben zo langzamerhand het ideale klimaat en de geschikte bodem. En de expertise, laat dat maar aan Duitsers over.

Wij hebben natuurlijk niet die winnaar, maar wel de ontzettend lekkere pinots van Enderle & Moll uit Baden en van Hofgut Frankenstein uit de Moezel/Saar.

Duitsland, is verder natuurlijk het land van de Riesling. Het land ook van de vergevorderde wetenschappelijke aanpak. Met eeuwenoude wijnbouw, zoals in alle oude Europese wijnlanden. Minder boers dan Frankrijk, minder speels dan Italië, minder allegaartje dan Spanje.

De tradities zijn eeuwenoud, en de agrarische universiteiten verrichten wijnbouwonderzoek op zeer hoog niveau. Ze weten dat zeer effectief te vertalen naar de wijnboeren en hun wijn. Dat heeft onder andere geleid tot elders met nogal wat argwaan bekeken druivensoorten die aan allerlei eisen voldeden (tegen vorst kunnen, vroeg rijp zijn etc.), maar vaak nog het minst aan de eis ‘moet heerlijk zijn’.
Het land ook met een eigen zeer gedetailleerd indelingssysteem dat sterk op suikergehalte, dus op rijpheid, steunt.

Duitsland als wijnland heeft het altijd goed gedaan, economisch gezien. Tja, die Duitsers toch. De laatste jaren zijn ze met een hernieuwde kwaliteitsaanpak sterk in (her-) opkomst, vooral ook met rode wijn. Zoals een wijnboer uit de zuid-Rhône me laatst zei: ‘het duurt niet lang meer of jullie daar in het noorden maken goede wijn van syrah, grenache etc, en wij hier gaan ons toeleggen op cactuswijn’. Het klimaat maakt dat dus mede mogelijk, die verbeterde rode wijnen in Duitsland.

Natuurboeren beginnen her en der aan de weg te timmeren, niet duidelijk geclusterd in één gebied. En het is ook nog maar een begin, merkwaardig eigenlijk voor een land met zo’n lange historie in ‘groen’.
Wij gaven ons hart aan de wijnen van Sven Enderle en Florian Moll in Baden, tegen de Elzas aan. Sinds een jaar of 7 bewandelen zij het natuurpad en maken daar indruk mee. Bij veel Duitse restaurants van het hogere niveau, staan deze wijnen op de kaart.

En sinds medio 2016 hebben we de verrukkelijke wijnen van Hofgut Falkenstein, van vader en zoon Weber, uit het gebied van de Saar, zijdal van de Moezel. Groot in verfijning en subtiliteit, prachtig in balans. En dat in wit én rood. Heel moeilijk aan te komen want zeer gewild, maar nu dus ook bij De Wijnvriend.

Onze wijnboeren uit Duitsland:

Enderle & Moll

Enderle & Moll

Duitsland - Baden

Hofgut Falkenstein

Hofgut Falkenstein – Mosel, Saar, Ruwer

Duitsland - Saar

Weingut Dennis Wolf

Weingut Dennis Wolf

Duitsland-Pfalz