Domaine Yvon Metras

Yves Métras, Yvon voor intimi, behoort tot de ‘bende van vijf’, de club die zich sinds ca. 1985 toelegt op het maken van de traditionele, natuurlijk gemaakte beaujolais. Met eigen gisten, en geen gebruik van al die chemische stoffen die de hedendaagse wijnkunde aanreikt en die elders zo gewoon zijn. Weg met de smaak van perendrups en banaan. Nee, natuurlijk fruit, zuiver en vrolijk!

Yvon is nu één van de meest begeesterde leden van genoemde bende, maar was dat niet altijd. Ooit, toen hij als piepjonge wijnboer de zaak overnam van zijn vader, leverde hij aan de coöperatie. Die kon het niet schelen of je de boel platspoot, als je maar met veel druiven kwam. Beide deed Yvon dan ook. Op een goede dag ergens rond 1990 reed Marcel Lapierre, de godfather van vin naturel, langs de prachtige wijngaarden van Yvon in Fleurie. Die was daar net weer met chemicaliën aan de gang. Marcel stapte uit en begon Yvon de huid vol te schelden (zegt Yvon, Marcel sprak over ‘adviseren’) hoe hij zo stom kon zijn de mooiste terroir van Fleurie zo respectloos te behandelen. Het duurde niet lang of Yvon zocht Marcel op om eens te informeren hoe hij het dan zou doen. Enfin, de rest is geschiedenis…

Yvon is nu verhuisd naar het naburige gehucht Vauxrenard, maar woonde altijd in Fleurie. Op zijn terras daar, waar we vele luie uren hebben weggeproefd aan wijn en zelfgemaakte worst, midden tussen wijngaarden, zie je heel in de verte de witte toppen van het Mont-Blanc massief. Magisch is het!

Eén ding is opmerkelijk. Voorheen was Metras altijd de goedkoopste van de 5 bendeleden. Maar vanaf ca. 2008 is zijn wijn stevig aan de prijs, al is deze unieke wijn bijna iedere prijs waard. Hij is dan ook niet aan te slepen en altijd zeer schaars. Zo verkopen wij aan klanten in alle ons omringende landen, tot Finland aan toe. Overal elders: uitverkocht.

Hoe doet Yvon dat in vredesnaam.

Yvon is een echte lekkerbek. Vraag aan hem een goed restaurant waar ook in Frankrijk en hij stelt je niet teleur. Deze algehele interesse in smaak vind ik een sterk punt voor een wijnboer. Hij maakt dan ook niet toevallig de beste wijn van de streek, zegt o.a. wijnjournalist Harold Hamersma.

Vroeger maakte Yvon Métras, heerlijk overzichtelijk, één soort wijn: Fleurie. Boerenslim maakt hij tegenwoordig 4, soms 5 soorten in oplopende gradaties van roekeloze heerlijkheid. Al deze wijnen zijn vrij donker getint en ze hebben allemaal eerlijk fruit, een vleugje tabak, iets peperigs, zwoelheid en fluweel. De concentratie en lengte van dit alles verschilt.
In de boekjes staat dat Fleurie de meest vrouwelijke van de cru’s uit de Beaujolais is. Als dat zo is, dan maakt Yvon de Rubenstypes. Rijp, rijk, krachtig en vol is zijn wijn, voluptueus…

Niet de goedkoopste wijn uit Fleurie, Yvon kan iedere fles nou eenmaal twee keer kwijt en dat is niet zo maar vanzelf, want zijn wijn is zonder twijfel de beste.

Zie hier een interessant artikel over Metras, in het Engels:

De vin nature van Yvon Metras:

Meer vins naturels uit de Beaujolais?

Maak dan ook kennis met: Xavier Benier, Benoit Camus, Jean Foillard, Georges Descombes,Christophe Pacalet, Julien Sunier, Paul-Henry Thillardon, of Karim Vionnet!