Domaine Xavier Benier

Voorjaar 2014 waren we in Parijs. Altijd op zoek naar wat nieuws in de goede Bistrots daar, dronken we een wijn van Xavier Benier bij Yves Camdeborde, wereldberoemde kok in Frankrijk. En een dag later dronken we hem weer in het hippe restaurant Septime.

Alleen al deze referenties maakten nieuwsgierig, en de wijn was natuurlijk heel lekker, anders las u dit niet. Tijdens de Biojolaise in april 2014 bezochten we Xavier.

Xavier heeft 6,5 hectare wijngaard aan de zuidkant van de Beaujolais, vlak bij Brouilly. Het gebied van de Terre Rouge, dat onder andere de tennisbanen van Roland Garros bedekt.

De wijngaard is al lang in familiebezit maar werd tot 2001 verhuurd, want vader Benier was tandarts. In dat jaar nam Xavier het heft in handen en introduceerde de methode naturel, onder begeleiding van Jean Foillard, u weet wel, de tovenaar van Morgon. Nu, na al die jaren, zijn de wijngaarden schoon.

Xavier sluit zich met deze methode aan bij de prominente trend in de Beaujolais, waar het natuurvirus flink heeft toegeslagen: er is de laatste jaren veel vin naturel bijgekomen. Met onder andere als gevolg dat het gemiddeld niveau op de Biojolaise 2014 verbluffend hoog lag: ik had bijna alles wel willen importeren. Wat kan Beaujolais toch verrukkelijk zijn!
Xavier is een rustige, wat verlegen man. Misschien is dat de reden dat hij nog niet erg bekend is, het aplomb van de meer communicatieve natuurboeren is groot.

Maar Xaviers wijn spreekt voor zichzelf. Natuurlijk gemaakt, alleen eigen gisten, geen sulfiet toegevoegd.

De natuurwijnen van Domaine Xavier Benier:

Meer natuurlijke wijn uit de Beaujolais, de bakermat van vins naturels?

Maak dan ook kennis met Domaine Marcel Lapierre, Domaine Yvon Metras,
Domaine Georges Descombes, Christophe Pacalet, Domaine Thillardon of Domaine Benoit Camus!