Domaine Mouressipe

De vin naturel van Domaine Mouressipe van de sympathieke Alain Allier proefde ik voor het eerst in Brussel bij een collega importeur, en later zag ik dat opvallende etiket ineens overal in Parijs. Ik naar Alain toe, naar het dorp met de romantische naam Saint Comes et Maruejols in de buurt van Nîmes, uiterste puntje van de zuidelijke Rhône.

Alain is pas op latere leeftijd wijn gaan maken om dezelfde reden als ik wijn ben gaan importeren: een onvergetelijke ervaring met een bijzondere fles. Hij was carrossier en in zijn vrije tijd bijenhouder. Van zijn familie had hij 3 hectare wijngaard geërfd. Hij liet het nét niet verwaarlozen maar wist niet goed wat hij ermee moest. Tot hij in 2002 Eric Pfifferling van domaine l’Anglore ontmoet, en wat meer is: een fles van diens Tavel proeft. Bongggg… en verkocht is Alain.

De beste leermeester: Eric Pfifferling van l’ Anglore

Vanaf dat moment weet Alain wat hij wil: ook zulke heerlijke wijn maken.
Eric biedt aan de wijngaard onder handen te nemen en de wijn te maken. Zo gezegd zo gedaan. Zo begint de leerschool van Alain, aan de hand van één van de beste leermeesters die er momenteel zijn in ‘de zuid’. Alain heeft het vak ondertussen geleerd en hij maakt verrukkelijke wijnen die toch heel anders zijn dan die van zijn leermeester. L’Anglore: gesoigneerd, chique, fluweel. Alain: rustiek, boers en vol smaak. 

Alain neemt ons op een vroege voorjaarsdag mee naar zijn wijngaard. Die ligt in de vallei van het riviertje de Vaunage en onder het Oppidum van Mouressipe: een torentje boven op de heuvel, gebouwd rond het jaar 500 voor Christus door Griekse (!) werklui. Het is dus meer dan 2500 jaar oud, dat torentje.

Het is in alle opzichten een bijzondere plek: je staat op een hoogvlakte, heel in de verte zie je de Middellandse zee, de geur van tijm, oregano en garrique. De wijngaard staat vol heel oude stokken met daartussen vruchtenbomen (pêche de vigne, hmmm) en rozen. En gras tot aan je enkels, zoals het hoort… ‘Laat het goed op je inwerken’, zegt Alain, ik wil dat je dit voor je ziet als je mijn wijn drinkt.
De inrichting van de cave van Alain bestaat uit vaten, containers, bidons en wat niet al. Een echt Frans boerenerf, rommelig, onoverzichtelijk. Sluipdoor kruipdoor, over wankele laddertjes, leunend tegen vaten.

Alain werkt zoals we dat graag willen: op basis van een perfect en natuurlijk onderhouden wijngaard, zonder chemisch gedoe, eigen gisten, geen filtering, geen zwavel. Natuurwijn.
In de wijngaard staan van oudsher allerlei plaatselijke druivensoorten, naast werelddruiven. Zo tref je alicante, chasselas, portan, clairette, muscat, syrah en vooral grenache. Hij maakt hiervan meesterlijke en onnavolgbare assemblages. ‘Hou toch op met dat gefixeer op de druivensoort’, zegt hij, ‘ik maak er iets lekkers van, wat het ook is, de natuur heeft het me nou eenmaal gegeven’.

De vins naturels van Domaine Mouressipe:

Meer vin naturel uit de Rhône?

Maak dan ook kennis met Domaine l’Anglore, Domaine Louis Julian,
Domaine Bouillot-Salomon, Domaine Jerome Jouret, of Clos des Grillons!