Domaine Marcel Lapierre

Marcel Lapierre, vader van de huidige wijnboer Matthieu, was zo rond 1985 de eerste die de ideeën van de onderzoeker en wijnhandelaar Jules Chauvet in praktijk bracht. Ideeën die waren gebaseerd op ‘het genie’ van druiven om zonder ingrijpen voor zichzelf te zorgen en op die wijze heel lekkere, levende en energievolle wijn te krijgen. Ik zeg het nu even kort. Dat ging in tegen de mode van die tijd: door de snelle ontwikkelingen in techniek en wetenschap kon het proces van wijnmaken in steeds grotere mate worden gemanipuleerd. Wijn uit het laboratorium.

Grondlegger van de Vin Naturel

Marcel Lapierre werd met zijn natuurwijn, vin naturel, de grondlegger van een hele nieuwe stroming, om te beginnen in de Beaujolais, ‘de 5 gekken’. Nu is er een hecht en groeiend netwerk wijnboeren in heel Frankrijk en – voorzichtig – daarbuiten. Met die stroming gaat het heel goed, deze wijn is hot. Geen wonder, dit is gewoon de lekkerste soort wijn. Enfin, u koopt niet voor niets bij ons.

Goede wijn begint in de wijngaard

Het origineel van Lapierre is zijn Morgon, daar is hij ooit mee begonnen en die maakt hij nog steeds. Dé referentie is het. Marcel mag dan vooral geniaal zijn in het wijnmaken, hij begint met het voorbeeldig verzorgen van zijn wijngaard, zodat daar alleen de gezondste druiven groeien.
Marcel heeft ook een troeteldomein, iets naar het zuiden net buiten de appellation Morgon, het Château Cambon. Hier zwaait zijn vrouw Marie de scepter, maar Marcel heeft er natuurlijk veel te vertellen. Dus probeert hij ook van dit domein de referentie te maken, maar dan op het gebied van de ‘gewone’ Beaujolais.
Marcel is helaas najaar 2010 overleden; zijn zoon Matthieu, die na zijn wijnopleiding al een tijd op het domein werkte, treedt in de voetsporen van zijn vader.

Marcel Lapierre was een groot wijnboer en inspirerende leermeester. We mogen hem dankbaar zijn voor zijn talloze discipelen.

De vins naturels van Domaine Marcel Lapierre:

Meer natuurlijke wijn uit de Beaujolais?

Maak dan ook kennis met: Xavier Benier, Benoit Camus, Jean Foillard, Paul-Henry Thillardon,
Georges Descombes, Yvon Metras, Christophe Pacalet, Julien Sunier, of Karim Vionnet!