Domaine Mamarutha

Regelmatig melden klanten ons dat ze een geweldige wijn hebben gevonden, die we zonder dralen aan ons assortiment moeten toevoegen. Meestal gaat het dan om wijnen waar ze in een uitgelaten vakantiestemming onder een romantische avondzon voor vielen. Wij maken altijd werk van deze adviezen, maar vrijwel altijd blijkt dat de betreffende wijn niet goed reist.

Onlangs echter kregen we 2 tips die écht een schot in de roos zijn. Niet alleen maakte de berichten op internet zeer nieuwsgierig en waren de telefoongesprekken met de wijnboeren boeiend, de gekochte proeflessen overstegen alle verwachtingen.

Bedankt Jos en bedankt Willem.

Het gaat om Domaine Mamarutá  en Domaine Rouaud (lees hier verder), toevallig beide in het uiterste zuiden van Frankrijk, landstreek Roussillon, in de oostelijke Pyreneeën, tegen de Spaanse grens. De streek staat ook bekend als Frans Catalonië.

Domaine Mamaruta, Occitaans voor Lieveheersbeestje, ligt tussen Perpignan en Narbonne aan het ongerepte Etang van Lapalme. Ha, water, koelte, hoor ik u direct denken. En ja, dat geeft meer frisheid en elegantie aan de wijnen uit deze snoeihete streek. Een deel van de wijnstruiken staat bijna letterlijk in het water, de andere staan meer op de coteaux, de hellingen rondom de Etang.

De eigenaar is Marc Castan, die in 2009 de 12 ha. wijngaarden van zijn opa overnam, na zijn opleiding tot viticulteur.
Marc werkt zo natuurlijk mogelijk, zonder chemisch geknoei, wél vertroeteling van het micro-biologisch bodemleven, alleen eigen gisten, geen filering. Alleen bij het bottelen een homeopatische druppel sulfiet voor de nodige stabiliteit. Officiële status: Agriculture Biologique.

Land van de Carignan

Het klimaat is hier natuurlijk warm en droog, maar met een verkoelende invloed van de Middellandse Zee. De druivensoorten zijn syrah, grenache, mourvèdre. Bovenal echter, is dit het land van de carignan, die hier naast een beetje rustiek ook heel fijn, elegant en geschakeerd is. De wijnstokken zijn gemiddeld 35 jaar oud, de oudste carignan is meer dan 90 jaar. Rendement gemiddeld ca. 30 hl/ha, uitzonderlijk goed!

De stijl van de wijn: volle maar zachte geur, zachte tannines, geen over-extractie, niets overrijps, maar elegant, charmant, zacht, sappig, fris, zuiver en natuurlijk. Fruitig, maar vooral ook kruidig. Ze lijken veel op onze vroegere Roussillons, die van Potron Minet en van Foulards Rouges, die erg aan de prijs zijn geworden.

Over het algemeen iets lichter en nog zachter en nog iets speelser dan de Rouaud-wijnen. Zeer sappige, fantastische doordrinkers zijn het, en voor een hele fijne prijs gezien de heerlijke kwaliteit.

De vin nature van Domaine Mamaruta: