Domaine Les Grandes Vignes, Anjou, Loire.

De Grolleau druif. Je ziet hem niet veel, maar er zijn wijnboeren die er iets geweldigs van maken: een beetje rustiek, veel rood fruit, tamelijk licht, wat kruiderij naast het fruit. Wij hebben altijd die van Pierre Breton, u weet wel, die uit Bourgueil, die ook die heerlijke Trinch Cabernet Franc maakt.

Na onze verhuizing in november 2019 konden we niets meer terugvinden, en de hele tijd maar vragen: ‘waar staat de …..’.
De grolleau, we dachten dat we ook hem even niet konden vinden. Maar later, na 3 weken moesten we het onder ogen zien: hij is gewoon op. Pierre gebeld, ook bij hem alles op. Toen schoot ons te binnen dat we in het voorjaar op een geheim wijnbeursje niet ver van Parijs een hele lekkere versie proefden, die van Les Grandes Vignes uit de streek (en appellation) Anjou. Leek heel veel op die van Breton, maar ja, die hadden we dus al, geen nieuwe nodig toen. Maar later dus wel.

De wijnboer is Jean-François Vaillant, en hij is de zoveelste generatie op dit domein dat bestaat sinds de 17e eeuw. Klassiek wijnmaken, zo niet ouderwets, tot 2007, toen het domaine omschakelde naar Biodynamisch. Uit overtuiging dat daar de toekomst lag, dat het uitwonen van de natuur niet langer kon.
In 2015 werd een volgend stap gezet, toen zoon Benjamin het roer over nam. Hij stopte met het gebruik van sulfiet bij een aantal cuvées, en bij andere (de liquoreux bijvoorbeeld), werd het sterk verminderd.

Tegenwoordig maken ze een aantal cuvées: naast rode en witte wijnen van de gebruikelijike druivensoorten in deze streek, ook een heerlijke liquoreux Coteaux du Layon en een PetNat, een belletjeswijn, beide van de chenin, de koningin van Anjou.

De biodynamische wijnen van Domaine Les Grandes Vignes:

 • Domaine Les Grandes Vignes – Bulle Nature PetNat

  18,20
 • Les Grandes Vignes – Le Pont Martin 2017, Coteaux du Layon

  25,60
 • Domaine Les Grandes Vignes – l’Aubinaie 2017

  16,80
 • Domaine Les Grandes Vignes – Cabernet 2018

  15,10
 • Domaine Les Grandes Vignes – Groslot 2019

  15,10
 • Domaine Les Grandes Vignes – Le P’tit Vaillant 2018

  13,30
 • Domaine Les Grandes Vignes – Pineau d’Aunis 2018

  17,70