Domaine La Fontude – Hérault, Languedoc

‘Hoe komen jullie toch steeds weer aan die heerlijke wijn?’, wordt ons vaak gevraagd.
Welnu, dat zal ik u vertellen.
Via-via!
We vragen aan de wijnboeren waar we al mee werken regelmatig of hij/zij nog tips heeft. En er zijn spionnen wier mening we héél hoog hebben zitten. Omdat hun tips nooit teleurstellen. Of het nou gaat om nieuwe wijn, een goed restaurant, de beste groenten uit de buurt etc.
Eén van hen is Gerard Alonso, voormalig restauratier in verschillende plaatsen in Frankrijk en laatstelijk geland in de geweldige Chambres/Tables d’ Hôte in Aurélie, vlak bij Arles.

La Remise

En daar waren wij laatst, niet geheel toevallig, want La Remise was er. Dus stelden we hem de vraag. Waarop hij met een handvol tips kwam. Én, o ja, waar je absoluut heen moet is François Aubry van Domaine La Fontude, in de Hérault. Fantastisch wat die de laatste jaren maakt.
Erheen hoefden we niet, want, raad eens, François stond gewoon op La Remise. Kijk, dat is nou het handige van zo’n beurs, naast alle andere leuke kanten.
Dus wij proeven. Het resultaat leest u nu. Alonso had weer eens groot gelijk: Fantastische Wijn. Voor ons één van de 5 besten op de beurs. Algemeen kenmerk: zacht, fruitig, kruidig en een tikkie mollig, een groot scala aan smaken, zeer flatteur, zoals de Fransman zegt.

Wijnstokken van meer dan 60 jaar

François (voorheen ingenieur) en Sophie (voorheen dierenarts) vestigden zich in 2003 in het dorpje Brenas in departement Hérault. Ze kochten er een terrein op een koele 450 meter hoogte, dat bestond uit bos, weide en een vervallen wijngaard, die gerooid zou gaan worden in verband met een toen bestaande subsidieregeling. Maar daar staken de Aubrys een stokje voor, want er waren nog veel goede vieilles vignes, geplant in 1957 en 1980. Gered van de rooi. Die struiken zijn dus nu 62 en 39 jaar oud. Dat is een prachtige leeftijd om geweldige druiven te geven. Vooral als je bedenkt, zoals Eric Pfifferling van Anglore me laatst nog uitlegde, dat het wel 15 jaar van natuurlijk werken vergt, voordat de wijnstruiken in balans zijn en ook echt de lekkerste druiven geven. Daar zijn de Aubrys nu dus precies aangeland, dat is wat Alonso ook had geproefd. Want vanaf het begin werken ze biologisch en maken ze vin naturel.

François en Sophie hebben een gemengd bedrijf: naast de wijn hebben ze een kudde schapen, die dag en nacht buiten lopen en waarvan de mest wordt gebruikt als compost voor de wijngaard. Vandaar ook de afbeelding van een schaapje op de etiketten van La Fontude.

De natuurlijke wijnen van Domaine La Fontude: