Domaine la Flaguerie

Vele jaren hadden we de verrukkelijke Calvados en andere appelproducten van Michel Beucher uit Normandië, ooit ontdekt op de markt van Battignol in Parijs. Tot 2015. In dat jaar ging Michel met pensioen. Samen met zijn appelboomgaard. Ondanks intensief zoeken vonden we steeds maar geen waardige opvolger. Tot die in de zomer van 2019 zelf naar ons toe kwam in de vorm van een fles door een klant meegebrachte oude Calva van domaine Flaguerie. Die was zo lekker dat we een nieuwe liefde voelden opbloeien. En contact zochten met dit Domaine. Daarom leest u dit nu.

René Petrich, 8e generatie appelboer op la Flaguerie, woont in het dorp Ducy-Sainte-Marguerite, département – hoe toepasselijk- Calvados, in landstreek Normandië. Het is er even dromerig als de naam doet vermoeden, om niet te zeggen dat het in het nakende niets ligt. Onze transporteur werd er dol van.

Als het gehele departement ernaar genoemd is, kun je wel nagaan dat alles hier om Calvados draait. Of meer nog: om appels. De economie draait er om, het landschap, de kunst, ja zelfs in de volksmuziek speelt de appel een hoofdrol.

René maakt dan ook zolang hij kan heugen calvados, cider, poiré. En een heerlijke pommeau, het bij ons ten onrechte onbekende aperitief. Zijn vader leerde hem als kind al het vak. Biologisch werken is hier van oudsher een vanzelfsprekendheid, het officiële Bio-label hebben ze sinds 1996. Zonder commerciële tralala. Het woord ‘commercieel’ klinkt in relatie met René al helemaal lachwekkend: export op kleine schaal, veel kleinere klanten in het binnenland, waar René veel moeite voor doet.

Calvados doet niet onder voor de bekendere, en daardoor vaak ook overprijsde, Cognac. En goede Calvados doet niet onder voor hele goede Cognac. En dan is onze Calvados ook nog een keer uitzonderlijk lekker.

Hij wordt gemaakt van 20 soorten appels, zuur, zoet, bitter, hard, zacht, die groeien in 20 hectare boomgaard.
Na de gisting en distillatie gaat het sap voor 4, 6, 8, 10, 15 of 30 jaar op houten foeders waar het in alle rust tot dat heerlijks wordt dat u in de fles vindt.

Hoewel alles hier oud ambacht ademt, gaat René wel met zijn tijd mee: onlangs kocht hij een prachtige nieuwe koperen alambic, een nieuwe verticale pers en nieuwe gekoelde stainless steel cuves. En ieder jaar koopt hij in de Cognac-streek houten barriques die 2 of 3 jaar zijn gebruikt.

Wat is nou het verschil met de producten van Michel Beucher? Die van La Flaguerie zijn Iets minder boers, iets zuiverder naar appel smakend, iets frisser. En iets minder in alcohol (Beucher 43%, Flaguerie 40%).

De biologische Calvados en appeldranken van Domaine La Flaguerie:

 • La Flaguerie – Calvados Vieux Reserve, 4 jr, Miniatuur

  6,50
 • La Flaguerie – Calvados Vieux Reserve, 4 jr

  33,00
 • Domaine La Flaguerie Calvados VSOP, 6 jr

  44,00
 • Domaine La Flaguerie – Calvados Hors d’Age, 10 jr MAGNUM

  112,00
 • Domaine La Flaguerie – Calvados Hors d’Age, 30 jr

  105,00
 • Domaine La Flaguerie – Calvados Hors d’Age, 15 jr

  70,00
 • Domaine La Flaguerie – Calvados Hors d’Age, 10 jr

  52,00