In het algemeen staan Fransen niet bekend om groot organisatietalent of efficientie. Maar laatst hadden ze toch gezorgd voor een bijzonder handigheidje in de buurt van Arles en Nîmes. Er waren dat prachtige voorjaarsweekend, 3 wijnbeurzen van onze alternatieve boeren op rijafstand van elkaar: La Remise, La Mise en Les Toques de Dentelle. Na bijzonder plezierige bezoeken daar, en een heerlijke lunch bij Jean-Luc Rabanel in zijn l’Atelier in Arles, maakten we de balans op: er is meer te doen op alternatief wijn gebied dan ooit, er is heel veel lekkers, we zouden veel van de geproefde wijnen zó willen nemen maar we hebben er al zoveel. En helaas stijgen de prijzen evenredig aan de populariteit van dit soort wijn. Het moet wel leuk blijven natuurlijk.

We moeten dus kiezen. Zo ontmoetten we de dertiger Karim Vionnet, die een verrukkelijke Beaujolais-Villages liet proeven aan een stalletje dat hij deelde met onze Fleurie boer Yvon Métras. Karim, van Algerijnse ouders, is de buurman van Marcel Lapierre. Hij heeft sinds 2008 een aantal perceeltjes wijngaard in de Beaujolais-Villages. Voor die tijd werkte hij bij Guy Breton, beter bekend als Petit Max, die één van de lekkerste Morgons maakt. De verschillende perceeltjes van Karim verschillen in ondergrond: graniet, zand, lösch, klei. Ze liggen op enige hoogte, zo’n 400 meter, en op het zuiden of zuid-oosten. Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken: 55 jaar. Het opgetelde resultaat is: bijzonder lekkere wijn!

Vin Naturel

Het spreekt vanzelf dat Karim natuurlijk werkt: geen chemie in de wijngaard noch bij het wijnmaken, alleen eigen gisten, weinig of geen sulfiet. Alles voor gezonde druiven en de lekkerste wijn.

De vin nature van Domaine Karim Vionnet:

Meer vins naturels uit de Beaujolais?

Maak dan ook kennis met: Xavier Benier, Benoit Camus, Marcel Lapierre, Georges Descombes,Paul-Henry Thillardon, Yvon Metras, Jean Foillard, Christophe Pacalet!