Domaine Julien Sunier

Julien Sunier is misschien wel de beste van de jonge wijnboeren die recent zijn begonnen in de Beaujolais. Hij is zeer energiek, bevlogen, avontuurlijk en aanstekelijk enthousiast. Bekijk zijn foto maar.

Leerschool in de Vin Naturel

In 2005 stond Julian klaar om te emigreren naar Nieuw-Zeeland, zag het in Frankrijk niet meer zo zitten. Toen kwam hij bij toeval op het spoor van een te koop staande boerderij met cave bij het dorp Avenas. Hij kocht hem. Een tijdje later wist hij een aantal wijngaarden in Fleurie, Morgon en Régnié te bemachtigen. Hij werd er verliefd op en bleef in Frankrijk.
Niet dat hij nieuw was in de wijn wereld. Net van school en geen idee wat hij wilde doen, kwam hij terecht bij Christophe Roumier, één van de beste wijnboeren in Chambolle-Musigny, Bourgogne. Daar liep hij het wijnvirus op. Hij werd een wijnzwerver, werkte een tijdje bij wijnboeren in Californië en daarna in Nieuw-Zeeland. Terug in de Bourgogne ging Julien werken bij Nicolas Potel, ook een beroemdheid, en Jean-Claude Rateau, idem.

Toen hij zijn cave vond, viel alles op zijn plaats.

Wijngaard zeer goed gelegen

Er zijn een paar bijzondere kanten aan Juliens domein. In de eerste plaats ligt zijn cave op 750 meter hoogte. Dat is honderden meters hoger dan gebruikelijk in de Beaujolais. Maakt dat uit dan? Ja, dat doet het. Koeler, dus langzamere gisting, frisser, meer behoud van fruit.

Ook de wijngaarden zijn bijzonder: ze liggen op tot ca. 500 meter, op steile zuidhellingen, met 50 tot 80 jaar oude wijnstokken, en de plantdichtheid is 10000 struiken per hectare. Dat is extreem veel, ca. 4000 is hier normaal. En u weet: hoe meer stokken per ha., hoe beter. Wijnstruiken hebben namelijk baat bij concurrentie, dat dwingt de wortels de diepte in, alwaar het lekkerste spul. Meer concentratie en dimensie dus.

Julien behoort tot de volgende generatie, die de toorts aan het overnemen zijn van de Lapierre’s, Foillards, Métras’ etc. Zijn wijnen hebben wat meer structuur (tannine), dan veel van onze andere Beaujolais. Organische druiventeelt, alleen eigen gist, een druppel sulfiet bij het bottelen.
Ze zijn zeer puur – vin naturel- met een geur van kersen, rozen en een hint van peper, elegant, zijdezacht met een lange afdronk en fraaie balans.

En voor wie daar om geeft: The Wine Advocate van Robert Parker gaf deze wijn 92 punten. En Jancis Robinson, bescheiden, 17 punten, maar zei er bij dat je er zoveel mogelijk van moet kopen omdat het in de fles zeker nog beter wordt en in de toekomst zeker nog duurder. Hé, jammer nou…

De vins naturels van Domaine Julien Sunier:

Meer Beaujolais zonder sulfiet?

Maak dan ook kennis met: Xavier Benier, Benoit Camus, Marcel Lapierre, Georges Descombes,Paul-Henry Thillardon, Yvon Metras, Jean Foillard, Christophe Pacalet, of Karim Vionnet!