Domaine Jerôme Jouret

Ver van alle Hollandse stress reden we op een koude maar zonnige januaridag door het vergeten landschap van de Ardèche. We zwieren over bochtige weggetjes naar Jerôme Jouret op zijn domaine des Clapas (later La Grange Bartas, weer later gewoon Domaine Jerôme Jouret, het domaine met de snelst wisselende naam van Frankrijk, zo lijkt het) in het gehucht Villeneuve de Berg.

We kenden Jerôme en zijn wijn al tamelijk goed van wijnbeurzen. Maar hij wilde geen nieuwe klanten aannemen, niet gedwongen worden meer wijn uit zijn druiven te persen, of eerder te bottelen, of … etc.
In 2011 wilde hij één nieuwe klant nemen. Vandaar dat we dit kunnen schrijven.

De wijngaarden liggen op de heuvels rond het riviertje de Ibie, op zo’n 400 meter hoogte, koeler dan in het dal en dus zijn de wijnen eleganter. De heuvels staan vol met Bartas, het compacte, lage mediterrane struikgewas, elders Carrique geheten.

Rond 2005, toen Jerôme 25 was, volgde hij zijn vader op als wijnboer. Ze leverden hun druiven aan de Cave Coopérative. Maar Jerôme droomde ervan uit die coöperatie te stappen, dan kon hij precies de wijn gaan maken die hij wilde: vin naturel.
Ondertussen zat hij in zijn vrije tijd steeds vaker bij Gramenon, bij Romaneaux Destezet, bij Giles Azzoni, allemaal klinkende namen in de natuurwijn scene. In 2006 waagde hij de stap en maakte hij zijn eerste eigen wijn, op de natuurlijk manier.
Sindsdien heeft een handvol wijnboeren in dit deel van de Ardèche het voorbeeld van Jerôme gevolgd en is daar een nieuwe bende zonder zwavel ontstaan, naar het origineel in de Beaujolais.

De wijnen van Jerôme Jouret zijn heel elegant, fijntjes geweven, vol energie en frisheid. Ze zijn gouleyant en geuren heerlijk naar fruit en kruiden. In de mond zijn ze zacht, rond en zwoel. Geen sulfiet, gecertificeerd biologisch.

Jerôme’s wijnen worden ieder jaar beter, de ervaring doet zich gelden, alles smaakt echt heerlijk. Dit is één van onze troeteldomeinen.

De natuurwijn van Domaine Jerôme Jouret:

Meer vins naturels uit de Rhône?

Maak dan ook kennis met Domaine l’Anglore, Domaine Louis Julian,
Domaine Bouillot-Salomon, Domaine Gramenon, Clos des Grillons of Domaine Mouressipe!