Domaine Georges Descombes

De ‘bende zonder zwavel’, de 4 of 5, ’t is maar hoe je kijkt – wijnboeren uit de Beaujolais die zijn begonnen met de natuurlijke manier van wijnmaken, vin naturel, krijgen steeds meer navolging. Eén van de leerlingen van het eerste uur is Georges Descombes in Vermonts, in de heuvels achter Villié-Morgon, centrum van de cru Morgon.

Een paar jaar geleden, op een warme broeierige augustusdag, zochten we Georges op. Dat had nogal wat voeten in de aarde want zijn huis ligt verstopt. Ik dacht aan onze arme transporteur. Pas toen ik voor de vierde keer door het gehucht reed, begreep ik dat het modderpaadje de ‘weg’ was die Georges had uitgelegd.

Het geheel had een surrealistische sfeer want de lucht werd al zwarter. Eindelijk zaten we op Georges’ overdekte veranda en keken uit over de wijngaarden van Morgon, Brouilly en Chiroubles, onder die loodzwarte hemel. Daar barstte het onweer los. Kan je volgens de bio-dynamie wel wijn proeven met dit weer, vroeg ik me af.

Wel, dat lukte goed. We proefden vele cuvée’s, waarbij Georges af en toe door de regen rende om een fles uit een of andere schuur te halen. Het beviel ons bijzonder goed. En omdat we met dat weer toch niet weg konden, ging het steeds beter bevallen. Inderdaad, gevaarlijk lekker, vooral met die smakelijke worst die ook op tafel kwam.

Naar aanleiding hiervan kochten we in 2003 behoorlijk wat wijn bij Georges. Maar je kunt niet alles tegelijk, dus lieten we het toen bij die ene keer.

Onlangs kwamen we echter opnieuw met hem in contact. Eerst eindigde de dolle proeftocht op de avond vóór het nouveau feestje van Marcel Lapierre bij Descombes. Erg lekker vonden we alles opnieuw. Nu kon je van die avond nog zeggen dat de lyrische stemming een roze waas gaf…Maar op de Dive Bouteille, de jaarlijkse wijnbeurs van onze wijnboeren in februari daarna, proefden we Georges wijnen opnieuw, en nu geheel nuchter. Hoewel, nuchter….Er was een hoek met Beaujolais boeren en die schonken hun vrolijke wijnen in gulle glazen. En die van Georges schitterden tussen de andere groten.

Krachtige Beaujolais cru’s

Georges Descombes heeft wijngaarden in een aantal cru-gebieden van de Beaujolais. Maar hij is begonnen in Brouilly en Chiroubles, later zijn daar Fleurie, Morgon en Regnie bijgekomen. Hij heeft in al die gebieden terroir die tot de mooiste van de appallation horen, met stokken van 70 jaar en ouder. Hij maakt dan ook wijn die tot de beste van die cru’s behoort.

Georges maakt tamelijk compacte wijnen, ze zijn vol, krachtig, gefocused en met een boerse charmantheid. Ze zijn over het algemeen wat krachtiger en voller dan onze andere grootmeesters uit de Beaujolais, er is een tikkie meer tannine ook. Maar het gulzige, het vrolijke, het sappige blijft de boventoon voeren, het kleine rode fruit: kersen, besjes, aardbeien etc.
En u weet het: koel drinken deze wijnen!

Flesrijping

Descombes laat zijn wijn na het bottelen minimaal 3 jaar rijpen in zijn kelder, hoe ongeduldig de liefhebbers ook zijn. Zeer uitzonderlijk in deze streek, waar de meest wijn direct in het voorjaar na de oogst over de toonbank gaat. Het maakt dat de wijn van Descombes altijd direct perfect op dronk is, en het geeft een grote diepte, volheid en zachtheid.

De vin nature van Domaine Georges Descombes:

Meer vins naturels uit de Beaujolais?

Maak dan ook kennis met: Xavier Benier, Benoit Camus, Marcel Lapierre, Paul-Henry Thillardon, Christophe Pacalet, Yvon Metras, Jean Foillard, Julien Sunier, of Karim Vionnet!