Domaine Denis Race

Chablis is een streek waar hele bijzondere wijn wordt gemaakt, daardoor bekend is geworden en dat heeft moeten bekopen met de komst van horden wijnboeren wier voornaamste inspiratie ligt in de omvang van hun portefeuille. Het gemiddelde niveau is even laag als de prijs hoog is. Maar in het beste geval is Chablis het summum van witte wijn: licht, bloemig, knisperend, mineraal.

Wij hebben het lang zonder Chablis gedaan. Moeilijk in zo’n afgegraasd gebied nog iets opmerkelijks te vinden. Tot we een tijd geleden een hele serie proefden van Denis en Laurence Race (spreek uit: Ras) een wijnstel dat we al langer in de gaten hielden: vaak de lekkerste en meestal de goedkoopste. Maar Race was altijd uitverkocht.

We proefden blind het hele gamma: een grand cru, een premier cru, een gewone Chablis en een Petit Chablis. Toen gebeurde er iets bijzonders: we vonden de Petit Chablis net zo lekker als de (veel duurdere) grand cru! Een momentopname, dat moet gezegd, want de grand cru zou het 5 jaar later vast winnen. Maar ‘petit’ is echt een belediging voor deze wijn.

Denis Race is een vriendelijke en openhartige man. Net zijn wijn zou je zeggen. Surfend op de Groene Golf zegt tegenwoordig geen wijnboer meer dat ie wel eens iets chemisch bij zijn wijn doet. Nee echt ‘très, très peu’, krijg je dan te horen. Denis daarentegen, op mijn vraag of hij in de hete jaren problemen heeft met de zuurgraad van zijn wijn, volmondig: ‘zeker, we moeten wat aanzuren in hete jaren, anders kan je hier echt niets maken dat je Chablis zou kunnen noemen. Maar we doen dat met natuurlijk wijnsteenzuur’.

Geloof me, heel veel wijnboeren doen dat, zeker ook de Bio’s, maar zie maar eens dat ze het eerlijk zeggen.

De wijnen van Domaine Denis Race: