Tue Boeuf

De broers Puzelat maken op hun Clos du Tue-Bœuf in het dorp Cheverny (Loire) heerlijke wijn die in kringen van liefhebbers van natuurlijke wijn (vin naturel) heel populair is. Hun wijn is daardoor net zo schaars als lekker. In de beste Parijse bistrots is hij niet aan te slepen, en in Nederland valt hij ook zeer in de smaak.

Thierry Puzelat

Thierry Puzelat is de wijnmaker en hij is een echte tovenaar. Wat hij uit de Gamay, Pinot Noir, Sauvignon en Chardonnay weet te persen is kostelijk en oogst alom applaus. Jean-Marie beheert de caves en is daarin vrijwel altijd te vinden, want in tegenstelling tot de rondfladderende Thierry verlaat hij zelden het huis. Op de beurs van Angers, jaarlijks begin februari en bevolkt door gladde pakken, staan de Puzelats gewoon in hun houthakkershemden en hun standje is altijd een van de drukste. Ze schenken dan ook ruim, want ‘van nippen word je niet oud’.

Lichte vin naturel

De stijl van Tue-Bœuf is energiek en elegant, het tegendeel van bomvol en zwaar. In koele jaren lijkt het rood wel op rosé. Toch is de wijn zeker niet licht en juist op een subtiele manier heel smaakvol. Het is een stijl die ons nooit verveelt, elke slok is een balletpasje in de mond.

Ter illustratie van de eigenzinnigheid van de Puzelats: ooit schreven ze in hun jaarlijkse mailing: “de liefhebbers van ‘top’ wijnen zullen zich meer dan ooit ergeren aan onze nieuwe wijnoogst”.
Geen ‘top’ dus, maar wel heerlijk!

De vins naturels van Clos du Tue Boeuf:

Meer vin naturel uit de Loire?

Maak dan ook kennis met Christian Venier of Pierre Breton!