Clos des Grillons

Handig die wijnbeurzen. Iedereen die er toe doet is er. Maar die mooie tochten van boer naar boer, die schitterende, bedwelmende landschappen, eindigend in de cave van een wijnboer, uitlopend in lunch of diner en overgoten met het lekkerste uit de kelder. Die schieten er nu vaak bij in met al die handigheid.

Toen we ons dat realiseerden, ergens in januari 2011, stapten we onmiddellijk in onze geleende cabrio en gingen naar Nicolas Renaud, wijnboer van vin naturel in het dromerige dorp Rochefort du Gard, bij Nîmes.

Nicolas is de wijnboer van Clos des Grillons (van de krekels). En dat nog maar kort. Voorheen was hij leraar geologie, dus over de bodem hoef je hem niets te vertellen. Maar het wijnvirus kreeg hem dermate in zijn macht dat hij een nieuw leven begon. Hij ging in de leer bij één van de beste domeinen in het nabije Châteauneuf-du-Pape, La Vieille Julienne, terwijl hij parttime lessen volgde op de wijnuniversiteit in Suze La Rousse.

Ondertussen pachtte hij wijngaarden in de zuidelijke Rhônestreek, in totaal 30 lapjes van bij elkaar 15 hectare. Een palet aan grondsoorten: zand, löss, rode klei, mergel, keien. Druivensoort vooral grenache, gemiddelde leeftijd van de wijnstokken ca. 40 jaar en 2/3 van de stokken is 60 jaar en ouder. Dat alleen al maakt dit domein en zijn druiven uniek, want die ouderdom drukt zich natuurlijk uit in complexiteit, diepgang en dimensie waar de jonkies niet aan kunnen tippen.

De eerste oogst van Nicolas was de 2007. Hij maakt vin naturel: biologische druiven, druifeigen gisten, geen sulfiet (alleen bij het bottelen een homeopathische hoeveelheid van 15 milligram per liter, een speldenknopje), geen andere toevoegingen. Puur druivensap. Al is het project van Nicolas nog jong, de ambitie is er niet minder om. Het streven is zich weldra te kunnen meten met Gramenon, Anglore, Foulards Rouges. Sla dus flink in, is ons advies.

De vin naturel van Clos des Grillons:

Meer vins naturels uit de Rhône?

Maak dan ook kennis met Domaine Gramenon, Domaine l’Anglore,
Domaine Mouressipe of Domaine Jerome Jouret!