Calvados

Een wijnhandelaar met een appeldrankje?

Dat komt zo. In de dagen dat Bio nog niet in handen was van de handige jongens&meisjes, maar van gelovigen die lekkerder spul maakten dan de niet-Bio’s, was het leuk en spannend om alles te proeven waar je dat label zag. Zo kwam je vanzelf de lekkerste dingen tegen. Dat overkwam ons ook telkens in Parijs, waar al sinds 1700-zoveel Bio markten zijn. En daar proefden we iedere keer die heerlijke Calvados van Michel Beucher. Appelboer en liedjeszanger (over… appels en nog eens appels). Opvallend overtuigende appelsmaak, veel meer dan we ooit in andere Calva hebben geproefd. Grappig genoeg is die smaak te danken aan het feit dat er ook 10% gedistilleerd perensap in de Calva gaat. Dat maakt hem zachter èn appeliger. Beweert Michel. Maar ja, zonder vertrouwen geen handel.

Michel heeft zijn boomgaarden in het departement Mayenne, iets landinwaarts van Normandië. Het is een streek van volstrekte rust. In de vier windrichtingen zijn opwindende dingen te beleven, maar hier niet. Behalve dan die Calvados. En de Camembert, die hier ook vandaan komt (niet toevallig, die Camembert au Calvados), en fantastisch vlees van die mooie bruine koeien.

Het is een heerlijk gebied met glooiende heuvels, niet ruilverkaveld, dus met schots en scheve weggetjes, bossages, stenen muurtjes en beekjes. Een zacht klimaat met af en toe een malse bui, goed voor die heerlijke sappige appeltjes.

De honkvaste en wat boerse Michel, in een poging mee te gaan in de vaart der volkeren, neemt tegenwoordig deel aan concoursen in het verre oosten, dat wil zeggen: hij stuurt proefflessen naar Hong Kong, Tokio, Singapore. En hij wint er de ene na de andere zilveren- of gouden medaille of prix d’honneur. Zo trots als een pauw toont hij ze ons telkens.

Is zijn Calva dan nóg lekkerder geworden? Nee, dat kan niet, maar wel schaarser en dus….grrrrr.

Op een goede dag zijn we de Calva van Michel aan onze klanten gaan aanbieden en dat werd het begin van een lijntje Parijs-Haarlem, want elke smoes om van die ene naar die andere stad te gaan is welkom.

Wij hebben Calvados in 3 soorten. Om te beginnen de 4 jaar oude. Dat wil zeggen: appeldistillaat dat 4 jaar lang op grote houten foeders heeft gerijpt. Zo ook de 6 jaar oude, de vieux Calvados, en de 8 jaar oude, de Hors d’Age of XO.

Ook hebben we de Pommeau, van Calvados gemengd met ongegiste appelmost. Een heerlijk digestief, 17% alcohol, enigszins zoetig. Onverslaanbaar bij de appeltaart of andere desserts.

Tenslotte hebben we de Cider, bruisend appelsap met licht (4%) alcohol en de dito Poiré, van perensap.

Wijnboeren uit de Calvados:

Flaguerie

Domaine La Flaguerie – Calvados

Calvados - Sainte Marie du Bois