Bourgogne

Bourgogne is de streek in midden-oost Frankrijk, die zich over een lengte van ca. 200 kilometer uitstrekt van Chablis/ Auxerre tot Châlon-sur-Saone. En als je Macon ook nog Bourgogne vindt, is het nog 50 kilometer langer. Een zo uitgestrekt gebied herbergt natuurlijk veel diversiteit. De noordelijke lenige Chablis lijkt maar weinig op de volle en vette zuidelijke witte wijn zoals Meursault.

Bourgogne, de streek die aan ‘er lekker van leven’ zijn naam heeft gegeven. Al zou je dat niet zeggen, want er heerst een vrij hoog stijve harken gehalte. Wel minder dan in de luxe resorts der grand cru’s van Bordeaux, maar toch. Die hollebollegijs reputatie is waarschijnlijk te danken aan… de Beaujolais, dat vroeger tot de Bourgogne werd gerekend. Hèhè, we zijn weer thuis.

Bourgogne is de bakermat van 2 soorten wijn die overal in de wereld worden geïmiteerd, soms met leuke resultaatjes, maar het origineel is niet te verslaan.

Het gaat om de witte chardonnay en de rode pinot noir. De chardonnay heeft hier op zijn best een grote elegantie met een botertje, een nootje, getoast broodkruim en dan een heel scala aan geuren, van citrus tot tropisch fruit. In de gepikte versies van elders is die laatste smaak vaak tot parodiale proporties uitvergroot, maar hier is het een en al balans, elegantie en schoonheid.

De pinot noir heeft hier op zijn best kleine rode vruchtjes, iets aards, iets rokerigs, iets plantaardigs. De mooist druif voor rode wijn, indien in handen van de juiste boer.

Wij hebben vooral wijn uit de noordelijke Bourgogne. Niet helemaal toevallig: je kunt daar voor minder geld dan in de peperdure gebieden in het hart van de streek, heerlijke wijnen vinden, die duidelijk in de kwaliteitslift zitten. Onder andere uit het prachtige oude pelgrimsdorp Vezelay, lid van de exclusieve club ‘Mooiste Franse Dorp’. Fraai op een heuvel gelegen beheerst het de weide omtrek. In Saint Père-sous-Vezelay, onder aan de heuvel, maakt onze wijnboer, Montanet, zijn vin nature in adembenemende middeleeuwse kelders.

Onze wijnboeren uit de Bourgogne: Domaine de la Cadette (Jean Montanet), Vini Viti Vinci (Nicolas Vauthier), Domaine Denis Race (Chablis).

Wijnboeren uit de Bourgogne:

Domaine de la Cadette

Domaine de la Cadette

Bourgogne - Vezelay

Domaine Denis Race

Domaine Denis Race

Bourgogne - Chablis