Beaujolais

Beaujolais is de streek in midden-oost Frankrijk, onder de Bourgogne, waar de vin naturel ontstaan is. In de jaren 1970-1990 en door toedoen van Jules Chauvet, wijnboer en biochemicus in Macon. Hij deed onder andere onderzoek naar de werking van gist. Dat leidde tot de opvatting dat de van nature op de druif aanwezige gisten (autochtone gisten), lekkerder wijn geeft. En autochtoon gist leeft alleen bij afwezigheid van chemisch gerommel (spuiten) in de wijngaard en bij het wijnmaken.

Chauvet wist een handjevol wijnboeren in Morgon zo gek te krijgen om wijn te maken naar zijn opvattingen. Zo ontstond de Bende van Vier (later vijf, toen Yvon Métras uit Fleurie zich al vroeg aansloot). Ook wel zwavelloze bende of ‘les fous du Beaujolais’ genoemd. Voorman: de energieke, originele en levenslustige Marcel Lapierre.

Zoals ieder succes vele vaders heeft, is er nu zoiets als de bende van 20, en een aantal daarvan maakt hele lekkere wijn. Want dat is Beaujolais in de beste gevallen, wij zijn er groot fan van: vrij licht, fruitig, origineel, vrolijkmakend, energiegevend, dorstopwekkend.

Gemaakt van de druivensoort gamay voor het rood; het hele kleine beetje wit wordt van chardonnay gemaakt.
Van gamay wordt bij uitstek vrolijke vriendenwijn gemaakt. Hij ligt aan de basis van het ontstaan van de bistrot, of zoals wij zeggen: de Bistro. Klinkt enorm jaren 70 maar is hier levend als altijd. Meer specifiek: de bistrot van Lyon, waar Beaujolais in pots, flesjes van 48 cl met een dikke bodem (zodat hij op tafel blijft als het leuk wordt) wordt geschonken. Un canon heet dat.

Morgon, Fleurie en meer

De officiële kwaliteits stapjes (voor wie dat wat kan schelen) zijn: Vin de France (dus zonder appellation, vaak de lekkerste wijn en/of meest originele), Beaujolais, Beaujolais-Villages en dan de 11 cru’s: de beste wijnen, gebonden aan een precies omschreven gebiedje, op grond van overeenkomstige bodem kenmerken en ligging. Namen: Morgon, Fleurie, Moulin à Vent, Chiroubles, Brouilly en nog 6 andere. De verschillen tussen de cru’s bestaan meer in de boeken dan in de fles. Voor de smaak van wijn is nog altijd de wijnboer veel belangrijker dan welke ondergrond of ligging dan ook.

Vin Nature, Natuurwijn, Organic wine

Zoals gezegd is de school van natuurboeren hier enorm populair, breidt zich snel uit en er is dan ook veel lekkere wijn. Maar het is dus ook steeds belangijker kaf van koren te scheiden. Interessant gebied voor een wijnimporteur! En dat is het, zeker als je er nog bij optelt het prachtige landschap, de relatieve rust (weinig toeristen en/want geen attracties voor kinderen) en de vrolijke sfeer en dito mensen. Er is rond het borreluur altijd wel een wijnboer die zijn cour openstelt voor dorstige collegas en vrienden. Het is alsof ze het ruiken. Meestal wordt het zeer vrolijk. Neem wat – even niet lezen vegetariërs – gerookte paling mee en je bent overal een welkome gast. En als er eens geen borrel is, schuif dan aan bij het café op het pleintje in Fleurie en dan genieten maar van een goede hap en één van de beste wijnkaarten die er is. Als je tenminste dol bent op Beaujolais.

Wij hebben een grote collectie Beaujolais, misschien wel de mooiste van Nederland & omstreken. We werken met Marcel Lapierre, Jean Foillard, Julien Sunier, Yvon Métras, Gérard Descombes, Paul-Henri Thillardon, Christophe Pacalet, Xavier Benier, Benôit Camus en Karim Vionnet, en nog een wisselend aantal anderen.

Wijnboeren uit de Beaujolais:

Cyril Alonso

Cyril Alonso

Beaujolais

Georges Descombes- Beaujolais

Domaine Georges Descombes

Beaujolais – Diverse cru’s

Jean Foillard

Beaujolais - Morgon

Domaine Marcel Lapierre

Beaujolais – Morgon

Jules Metras

Jules Metras

Beaujolais

Metras

Domaine Yvon Metras

Beaujolais - Fleurie