Domaine André Fouassier

‘Haard’ riep vriend Marc uit, met wie ik de wijnen van André Fouassier proefde. ‘De geur van zo’n grote open haard in een eenvoudig hotelletje in Frankrijk, op een frisse lenteavond. Memory lane. De tussenstop in de Loirestreek op de reis naar het zuiden met Pasen, na een winterlang hard werken. Overdag al zacht en warm, ‘s-avonds fris en helder. De lekkerste geitenkaas, de eerste groenten uit de tuin, het overheerlijke eten, ouderwetse gezelligheid. En dan een wijn erbij zoals deze…’.

Wijn die naar haard ruikt, hebben die snuiters daar soms te lang aan gesnufeld, hoor ik u denken. Een associatie uiteraard. Het tekent hoe kenmerkend de wijnen van André Fouassier smaken en in wat voor sferen ze je brengen.

Ouderwets

Ouderwetse boerenwijn gemaakt door een authentieke wijnboer. Een wijnboer, met overall. Authentiek, en ja, natuurlijk. Geen fratsen, maar gewoon hoe ze het hier al eeuwen doen. Zonder blind te zijn voor hedendaagse inzichten, onder andere: intelligent omgaan met de wijngaard, gras laten staan tussen de rangen, bloemen voor de bijen, weinig sulfiet. Etcetera.

André Fouassier heeft zijn wijngaarden in het gehucht Lye, bij Valençay, op de linkeroever van het riviertje de Cher, in de Loire streek. Hemelsbreed zit hij een kilometer of 15 van andere leveranciers in deze streek: Tue Boeuf, Christian Venier, Marteau.
André heeft meerdere generaties wijnboeren achter zich. Maar hijzelf heeft eerst tot eind vorige eeuw allerlei andere dingen gedaan. Tot hij in de ban raakte van wijn en een wijngaard van 6 hectare kon kopen van een oudje die er geen zin meer in had.
Des te meer André.
Van lieverlede ontwikkelde hij wat je zou kunnen noemen een ouderwetse, authentieke stijl. Ik heb eerder al eens bejaarde wijnboeren aangehaald die zeiden dat allerlei zaken die nu als vooruitstrevend, hip of natuurlijk worden beschouwd, vaak al eeuwen ‘vanzelf’ werden gedaan. Logisch. Vroeger had men immers geen fabrieksgist of chemische bestrijdingsmiddelen en de stand van de maan was bij allerlei belangrijke ingrepen van oudsher in de wijnbouw richtinggevend.

André werkt op die manier ouderwets, maar het  lijkt toch veel op hoe, bijvoorbeeld, Tue Boeuf en Lapierre het ook doen.

Geen marketingfratsen

Fouassier doet weinig aan marketing. Hij heeft geen website, zijn etiketten zouden zó uit 1980 kunnen stammen, zijn prijslijst lijkt met schrijfmachine opgemaakt -en niet als postmoderne frats- , het A4-tje waarin hij zijn werkwijze beschrijft, is van een verfrissende simpelheid en directheid.
Geen marketing dus, maar waar het kloppen moet, daar klopt het 120%: in de fles. Hij zou misschien veel meer aan de weg moeten timmeren, maar wij hebben dat André zo doorgaat, want op deze manier blijven de prijzen ook fijn.

De wijnen van Domaine André Fouassier:

Meer wijnen uit de Loire?

Maak dan ook kennis met Tue Boeuf of Christian Venier! En meer!