Jean Foillard

Jean Foillard, uit het dorpje Villié Morgon (Beaujolais), hoort tot ‘de bende van 5’, uitvinders van de vin naturel. Rond 1985 begonnen ze daarmee. Nu zijn er hele volksstammen die zich aansluiten bij de school van de natuurlijk gemaakte wijn, maar toen waren het er maar 5, de avant-garde.
Je kunt verschillend denken over de kwaliteit van deze 5, maar alom wordt Jean als top 2 beschouwd.

Hoewel de jonge garde aan de stoelpoten van de oude meesters morrelt, en hier en daar met succes, blijft Jean in vorm en een baken voor velen.
Zijn meesterwerk maakt Jean van druiven van de Côte du Py, een heuvel net buiten het dorp. Dat is het beste terroir van Morgon, misschien wel van de hele Beaujolais.

Jean is een serieuze, gedreven en wat schuwe man. Zijn Morgon weerspiegelt dat karakter: die is eveneens serieus, geconcentreerd, gefocust, fluwelig, fris en zacht, met een breed en diep spectrum aan geuren en smaken. Maar het blijft Beaujolais, dus het vrolijke genot is nooit ver weg. Een verleider verkleed als heer.
In de grote boerderij van de Foillards zijn tegenwoordig een paar schitterende chambres d’hôtes gevestigd, mooi en zeer smaakvol.
Foillard’s wijnen kunnen goed ouderen en gaan dan steeds meer lijken op Bourgogne, ze Morgoniseren, zoals dat heet.

Cote du Py

Laatst was er een proeverij van zo’n 20 jaargangen Côte du Py. Iedereen daar was wildenthousiast en dat kwam niet alleen omdat dit soort wijn zich zo moeilijk laat uitspugen. Het was opvallend dat álle jaargangen heerlijk waren, of ze nu licht, geconcentreerd of wat ook er tussenin waren. De wijnen zijn krachtig zonder zwaar te zijn en kenmerken zich door een fijne balans, elegantie, rijkdom in geur en smaak. Ze zijn zeer verleidelijk. Kortom: Jean Foillard maakt grote wijnen en bewijst daarmee zijn vaardigheid of misschien eerder nog de kracht van zijn filosofie over wijnmaken.
Bij goede wijnboeren spreekt in goede wijnjaren het terroir en in slechtere het vakmanschap van de wijnboer.

De Wijnvriend kan niet zonder deze wijn. Ook al is de prijs helaas gewoon doorgestegen…

De natuurwijn van Domaine Jean Foillard:

Meer vins naturels uit de Beaujolais?

Maak dan ook kennis met: Paul-Henry Thillardon, Xavier Benier, Benoit Camus, Marcel Lapierre, Georges Descombes, Yvon Metras, Christophe Pacalet, Julien Sunier, of Karim Vionnet!